Dermatologie

Dermatologie houdet zich bezig met aandoeningen van de huid, het haar en de nagels. Dermatologie leent zich, vanwege het visuele karakter van dermatologisch onderzoek, bij uitstek voor telegeneeskunde. Telegeneeskunde is zorg met behulp van internet, bijvoorbeeld via e-mail of e-Consult. 
Dankzij Teledermatologie hoeft driekwart van de patiënten met huidklachten niet doorverwezen te worden naar een specialist in het ziekenhuis. Bovendien worden ernstige huidziekten eerder ontdekt en kunnen spoedgevallen juist sneller worden doorverwezen.

Hoe werkt het?

Teledermatologie doorloopt dezelfde stappen als gewoon dermatologisch onderzoek. Het enig verschil is dat de patiënt niet zelf meer naar het ziekenhuis hoeft te gaan.
De huisarts stuurt de patiënt-informatie en foto’s naar de dermatoloog. Vervolgens bekijkt de dermatoloog alle informatie en verstuurt de bevindingen, conclusies en adviezen weer naar de huisarts. De huisarts kan dan de patiënt zelf behandelen of alsnog fysiek verwijzen.

Wat heeft u eraan?

Als u vragen heeft over huidaandoeningen zoals eczeem, infecties of verdachte moedervlekken, dan hoeft u alleen de huisarts te bezoeken. De huisarts maakt vervolgens foto's van de aandoening en stuurt de foto's naar de dermatoloog. De dermatoloog bekijkt de foto's en geeft advies over de behandeling. U hoeft dus niet meer naar het ziekenhuis.

Heeft u vragen over huidaandoeningen?

De huisartspraktijk van José van Ditmarsch beschikt over de juiste apparatuur om huidaandoeningen in de praktijk te fotograferen.
Maak een afspraak met de doktersassistente voor het teledermatologisch spreekuur, 035-3030390.

Extra informatie

In het Tijdschrift voor de Geneeskunde is 23 januari jongstleden een artikel verschenen over Teledermatologie. Klik HIER om het artikel te downloaden.